Ga terug
–+ servings

Wiener schnitzel

4 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • varkenslappen of hamlappen
  • 1 eieren of 2
  • zwarte peper
  • zout
  • bloem
  • paneermeel
  • 1 l Zonnebloem- of Arachideolie

Instructies
 

  • Leg het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  • Pak een houten (snij)plank, leg/plak hierover plasticfolie, leg de varkenslap hierop, pak nog een ruime strook folie en leg deze bovenop het vlees. Sla het vlees goed plat (net niet doorzichtig).
  • Leg de Schnitzels op een bord en laat ze een minuut of 15 rusten.
  • Neem elke Schnitzel en bestrooi ze aan beide kanten met zout en versgemalen zwarte peper, mag ruim; door de bloem en het ei neemt de smaak af, gewoon proberen.
  • Pak 3 grote diepe borden of ondiepe schalen, zet ze op een rij, en nog twee schalen:
  • Doe de bloem in bord 1
  • Kluts 1 of 2 eieren in bord 2 en voeg twee a drie eetlepels water toe, geen melk! (dit is het geheim voor een mooie korst)
  • Doe de helft van het paneermeel in bord 3 en bewaar de rest.
  • Pak het eerste stuk vlees en leg het in het bord met bloem, aandrukken, omdraaien, aandrukken, de overtollige bloem afschudden en het gebloemde stuk vlees op een van de overige schalen leggen, dit doe je met alle stukken vlees.
  • Pak de schaal met de gebloemde stukken vlees, nu komt het plakkerige werk. Pak een gebloemde Schnitzel en doop deze in het eimengsel, aan beide kanten goed bedekken. Daarna door het paneermeel, leg de Schnitzel in het paneermeel, neem de rest van het paneermeel en bestrooi de bovenkant eveneens met paneermeel, dan aandrukken zodat alle kanten en plekjes goed zijn bedekt, uitschudden en daarna leg je de gepaneerde Schnitzel op de overgebleven schaal.
  • Herhaal dit met alle stukken vlees. Leg de schaal met het gepaneerde vlees weg om te laten rusten, minimaal een kwartier!
  • Neem de diepe steelpan of andere pan (bij voorkeur met een dikke bodem) en giet hierin 1 liter olie en zet op een gemiddelde vlam, verhit de olie. Als het goed is heb je een olielaag van 2 a 3 centimeter.
  • Om te kijken of de olie heet genoeg is om te bakken prik je met de achterkant van een houten lepel in de olie: als direct belletjes ontstaan om de steel van de lepel dan is de olie op goede temperatuur.
  • Zodra de olie op temperatuur is laat je, maximaal, 2 schnitzels in de olie glijden, zodra de korst gaat bollen draai je de schnitzel 1x om, vaak is 2 a 3 minuten voldoende voor het hele ritueel.
  • Laat de Schnitzel niet te donker worden, hij kleurt nog bij uit de pan.
  • Leg de Schnitzels die klaar zijn op een schaal met keukenrol om het overtollige vet te laten uitlekken.
  • Serveer de Schnitzels eventueel met een plakje citroen voor de echt Oostenrijkse experience.

Notities

Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1375726/De-ultieme-schnitzel