Ga terug
+ servings

Raapstelen-stamppot met appel en kaas

Tanja Blom-Luberti
Een heerlijk fris-knapperige Hollandse stamppot
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • Voor 2 personen
  • • Ca. 800-900 geschilde en in stukken gesneden aardappelen
  • • Ruim 1 kg raapstelen in kleine stukjes gesneden en gewassen (NB meestal worden de uiteinden van de stelen met alleen maar blaadjes niet gebruikt.
  • • Ca. 75 g geraspte kaas *)
  • • 1 flinke appel geschild en in kleine stukjes gesneden.
  • • 1 dessertlepel mosterd honing-mosterd is hier heerlijk bij.

Voor de jus:

  • • 1 flinke ui in stukjes gesneden
  • • 2 teentjes knoflook in kleine stukjes gesneden
  • • half bouillonblokje opgelost in ca. 2 dl. Water
  • • Desgewenst een scheutje wijn.

Instructies
 

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan. Giet af maar houd een beetje kookvocht in de pan. Zet de pan op laag vuur en stamp de aardappelen grof.
  • Voeg handje voor handje de gesneden raapsteeltjes toe en roer door.
  • Voeg de appelstukjes toe en als laatste de geraspte kaas. Strooi naar smaak peper over de stamppot.
  • De mosterd door de stamppot roeren en naar smaak peper eroverheen strooien.
  • Roer door en houd goed warm.
  • Maak intussen de jus: bak de gesneden ui in wat olie of boter, voeg de knoflook toe. Als beide licht gefruit zijn, het in water opgeloste bouillonblokje toevoegen en desgewenst wat (witte of rode) wijn.
  • Dien de stamppot op en serveer de jus erbij.
  • *) Variant: gebruik in plaats van geraspte kaas eens een blauwschimmelkaas zoals Gorgonzola. De mosterd kan dan achterwege blijven.