Wat doen we met het varken?

In 2008 presenteerde kunstenares Christien Meindertsma haar project PIG 05049. Hierin liet zij zien welke producten er allemaal niet gemaakt worden van één enkel varken. Dat blijken er heel veel: van speklapjes tot penseelharen en zelfs munitie. Niets gaat verloren.
Maar hoe volledig benutten wij als Herenboeren eigenlijk onze varkens? Met wat gehakt weet iedereen wel raad, maar wat doe je met “gekke” dingen zoals poten of organen? En wat doe je met restjes? Mijn man en ik hebben zelf wel eens een varkenstong verwerkt in erwtensoep (een aanrader). Botten hebben we wel eens verwerkt in een bouillon. Maar misschien zijn er veel meer goede ideeën hierover. Wat doe jij? Tips zijn welkom!

Fermentatie

Fermentatie

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.

Omschrijving
Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.

Meer lezen

Workshop fermenteren leuk en leerzaam

Afgelopen 9 februari verzamelden 25 enthousiaste herenboeren zich bij Zorghoeve ’t Binnenveld in Schijndel voor een workshop fermenteren. Fermentatie specialist Christian Weij van website én boek Verrot Lekker vertelde bevlogen en deskundig over zijn persoonlijke ervaringen met het fermenteren van de meest uiteenlopende producten. Producten die wij als herenboer regelmatig en soms in overvloed geleverd krijgen.

De avond begon met koffie en thee, waarna iedereen plaatsnam aan tafels waar voor ieder een snijplank, mes en kom klaar lagen. Het was namelijk de bedoeling dat we zelf aan de slag gingen.

 

 

 

Christian vertelde uitgebreid over de verschillende manieren van fermenteren, waar je op moet letten, wat je wel moet doen en wat niet. Daarna mochten de deelnemers zelf aan de gang. Voor iedereen was er spitskool, witte kool, wortel, uien, pastinaak, biet beschikbaar. Om verschillende smaken uit te kunnen proberen had Christian een hoeveelheid kruiden mee gebracht die niet zou misstaan in een restaurant. Je kunt bij fermenteren dus je eigen draai geven aan het product.

Meer lezen

Workshop fermenteren

Workshop fermenteren

De Herenkeuken organiseert een workshop fermenteren. De workshop zal verzorgd worden door Christian Weij van VerrotLekker (www.verrotlekker.nl) . In een workshop van 3 uur zullen we 4 groenten fermentaties starten en geeft Christian veel achtergrond informatie over fermenteren, de historie en de voordelen, ook voor de gezondheid. En we krijgen verschillende dingen te proeven!

De kosten voor deze workshop bedragen 55 euro per persoon. Dit is inclusief alle potten, kruiden en het gebruik van materialen tijdens de workshop. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om het boek van Christian met 5 euro korting aan te schaffen. De kosten voor het boek zijn dan 17,50 euro.

Om deel te nemen aan deze workshop klik je op de groene ‘RSVP now!’ button. Vul het aantal deelnemers in dat je wilt inschrijven en vul je naam en mailadres in. Op dit mailadres krijg je een betaalverzoek toegestuurd.

LET OP: er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de workshop. Inschrijving is pas definitief na ontvangst van het totale bedrag!

We kijken uit naar een gezellige en leerzame workshop, hopelijk tot 9 februari!

De hapjes van de nieuwjaarsreceptie

Volgens mij kunnen we met z’n allen terugkijken op een geslaagde nieuwjaarsreceptie! Goed gezelschap, warm gehouden worden door gezellige vuurtjes, warme chocolamelk of gluhwein en af en toe een lekker hapje: wat wil een mens nog meer?
We hebben van verschillende mensen de vraag gekregen of de recepten voor de hapjes gedeeld konden worden via deze pagina. Dat kan (met dank aan Ivan en Jan)! Ze zijn hier te vinden:

https://herenkeuken.nl/recipe/tramezzini-kip-met-kappertjes-en-knoflookmayonaise/

https://herenkeuken.nl/recipe/tramezzini-kip-met-kappertjes-en-knoflookmayonaise/

https://herenkeuken.nl/recipe/crostini-tomaat-en-basilicum/

https://herenkeuken.nl/recipe/crostini-zoete-erwten-met-ricotta-en-munt/

Tot snel op de boerderij!

Gooi groente niet weg!

Gooi groente niet weg!

Er blijft altijd wel wat over tijdens het koken met groente, zoals de stronk van een broccoli of bloemkool. Of je hebt te veel ingekocht, je had net iets minder champignons nodig dan je dacht. De ogen zijn vaak groter dan de maag.

Het is heel gemakkelijk om de verspilling van groente te voorkomen en tegen te gaan met wat simpele tips:

– Gebruik rauwe groenten zoals wortels, courgette en bloemkool als snack voor tussendoor. Lekker met humus gemaakt van kikkererwten!

– Maak een soep van overgebleven groente zoals pompoen, paprika en tomaten. Gegarandeerd een gevarieerde en gezonde maaltijd samen in één pan.

– Gebruik groente in zijn geheel: maak je een broccolisoep? Gebruik dan de hele broccoli, dus inclusief de stronk. De broccoli is namelijk helemaal niet compleet zonder zijn stronk. Kook ze gewoon mee met de rest van de broccoli in een pan kokend water, je pureert het geheel tot een mooie, dikke, groene en gezonde soep.

– Maak een hartige pannenkoek als lunch met de overgebleven groenten. Lekker met wat geitenkaas erbij of gerookte zalm.

– Kruiden of fruit over? Maak een verse muntthee met takjes munt en een schijfje citroen of sinaasappel erin.

10 Groente bewaartips

In de koelkast – Groente bewaartips

In de koelkast – Groente bewaartips

De koelkast lijkt vaak de juiste en meest logische plek te zijn om groente te bewaren. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en te weten welke groenten wel en niet in de koelkast thuishoren. De gewenste temperatuur in de koelkast is tussen de 3 en 10° C. Boven deze temperatuur gaat de kwaliteit van de groente volledig achteruit.

De volgende groenten horen in de koelkast thuis:

– Andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek)

– Bloemkool, broccoli

– Champignons, citroenen*

– Koolsoorten

– Prei

– Schorseneren, spruiten, sla, spinazie

– Witlof, wortelen

*Van citroenen wordt gezegd dat ze het best op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Maar hier volgt de beste bewaartip voor het beste resultaat: bewaar citroenen in een plastic zak in de koelkast. Zo drogen ze minder snel uit en je kunt ze op deze manier ongeveer een maand bewaren.

10 Groente bewaartips

Wat zullen we er vandaag eens mee maken?

De oogst van Herenboeren bevat vaak een aantal weken achter elkaar dezelfde groenten. De vraag is dus: “wat ga ik nu voor de derde week op rij met die venkelknollen doen?”. Hieronder een paar tips die je kunnen helpen.

Vrijwel alle groenten kun je op een paar overeenkomstige manieren verwerken:
1. soepen
– ui fruiten, evt met knoflook
– kleingesneden groenten kort meebakken
– bouillon toevoegen en even laten koken
– pureren
– naar wens wat room toevoegen (meer dan 30% vet, anders gaat ’t schiften wanneer de soep weer aan de kook wordt gebracht)

De meeste “stevige” groenten
2. garen door te koken of te stomen

3. garen in de oven (meestal 200 graden – 20 min)
– dun gesneden in plakken < 1cm
– insmeren met olie, zout, peper en (fijngehakte verse) kruiden naar smaak.
– probeer het eens met: broccoli (tip), bloemkool, venkel, bietjes (!) en uiteraard met de aardappelen

4. pureren, evt icm aardappel
– garen door te koken
– afgieten
– (nog iets vocht verdampen)
– melk / room / crème fraîche toevoegen
– toevoegingen: uitgebakken spek / gefruite ui, kaas, noten….

5. hartige taart (oven 200 graden – 10 + 20 min)
– bakvorm bekleden met bladerdeeg (eerst plakken op elkaar leggen en uitrollen, over de rand laten hangen)
– gaatjes in het deeg prikken met een vork, evt insmeren met eidooier of wat melk
– 10 minuten voorbakken
– ondertussen de groenten kleingesneden met uitje bakken
– mengsel maken van 3/4 eieren, crème fraîche, zout en peper
– evt taartbodem bekleden met iets hartigs: worst, ham of gerookte zalm
– taart vullen met groenten
– ei-roommengsel erover gieten
– 20 min afbakken

6. roerbakken
– de meeste kolen en bladgroenten kunnen op hoog vuur in de wok worden bereid
– snijd klein
– doe het snel

7. toevoegen aan risotto (knollen)
– kleingesneden
– stevige groenten eerst even blancheren

8. toevoegen aan pasta’s, bladgroenten kunnen in lasagne’s
– zoek eens op vegetarische lasagne met andijvie

9. salades
– de meeste bladgroenten en kolen zijn ook rauw lekker

10. smoothies

11. vullen, zowel stevige groenten als de grote bladeren van (Chinese) kool, paksoi
– maak een mengsel van gehakt, ui, champignon evt het vruchtvlees van de uitgeholde groente (courgette, komkommer)
– of maak een pittig mengsel met rijst
– toevoegingen: rozijnen, gedroogd fruit, zaden, noten, kaas
– vul de groente, grote bladeren van kool eerst even blancheren
– zet in ovenschaal met wat extra vocht: tomatensaus, bouillon
– 20 min in oven 180-200 graden

En tot slot: conserveren
– invriezen (eerst blancheren)
– inmaken
– fermenteren
– verwerken in zuur