Kookworkshop en diner

De afgelopen weken hebben de Gespecialiseerd Koks Dutch Cuisine gewerkt aan het samenstellen van een diner in samenwerking met de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Na weken van onderzoeken, proeven, uitproberen en recepturen schrijven kunt u komen genieten van het eindresultaat op dinsdag 13 november. De koks presenteren dan vanaf 18 uur hun recepten en Herenboerengerechten en als Herenboer kun je aanschuiven voor een driegangendiner, met 2 consumpties, amuse en koffie/thee. Hiervoor betaal je 25 euro.

Zorg dat u hier bij bent en reserveer snel via 073-6249540 of reserveringen@kw1c.nl

Lijkt het u leuk om voorafgaand aan het diner als eerste de nieuwe recepturen te koken? Dan kunt u zich inschrijven voor de Kookworkshop! Deze start om 14:30 uur, hierna kunt u aansluiten bij het diner. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar t.musters@kw1c.nl . Wees er snel bij want vol=vol, maximaal 15 plaatsen!

Een avond in de kruidentuin

Een avond in de kruidentuin

Op 6 juli is een groep herenboeren op bezoek geweest bij Myriam en Geert Hermans van de Winery & Herbs in Schijndel. Hier werd een kruidenworkshop door Myriam verzorgd.

Myriam en Geert hebben 10 jaar geleden 2,5 ha land aan de Boxtelseweg gekocht. Op de goede leemachtige grond werd mais verbouwd. Sinds 8 jaar wonen ze op het erf en zijn samen met vrijwilligers, stagiaires van HAS en Helicon bezig een kruidentuin, groentetuin en wijngaard aan te leggen. Er groeien nu al meer dan 500 plantensoorten, die verwerkt worden tot zeer verschillende producten.  Onder andere wijn, thee, crème, zalf, kruidenolie kruidenazijn, jam, chutney. Geert is de wijnmaker en Myriam is vooral met kruiden en “wilde planten”. Vooral vanwege culinaire, cosmetische of geneeskrachtige werking. Ze willen met hun tuin aan de mensen laten zien, hoe de planten eruitzien, hoe ze groeien en vooral ook hoe ze smaken. Vanaf volgende week komt er een mini-camping op de plaats van het pompoenenveld. De pompoenen worden niet meer gekweekt omdat in de hele straat al veel pompoenen worden aangeboden.

Meer lezen

Workshop kruiden

Workshop kruiden

De Herenkeuken organiseert een kruidenworkshop . De workshop zal verzorgd worden door Myriam Hermans van de Winery & Herbs in Schijndel.

Programma
19.00u Ontvangst met koffie/ thee en korte uitleg over Winery & Herbs.
19.30u Rondleiding door de kruidentuin met daaraan volgend verdere uitleg over de groei en toepassingen van de kruiden.
21.30u Afsluiting

De kosten voor deze workshop bedragen 15 euro per persoon. Consumpties buiten de ontvangst koffie/thee dienen zelf betaald te worden.

Om deel te nemen aan deze workshop klik je op de groene ‘RSVP now!’ button. Vul het aantal deelnemers in dat je wilt inschrijven en vul je naam en mailadres in. Op dit mailadres krijg je een betaalverzoek toegestuurd. Of stuur een mailtje naar: pkuiper@gmail.com

LET OP: er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan de workshop. Inschrijving is pas definitief na ontvangst van het totale bedrag!

We kijken uit naar een gezellige en leerzame workshop, hopelijk tot 6 juli!

Wat doen we met het varken?

In 2008 presenteerde kunstenares Christien Meindertsma haar project PIG 05049. Hierin liet zij zien welke producten er allemaal niet gemaakt worden van één enkel varken. Dat blijken er heel veel: van speklapjes tot penseelharen en zelfs munitie. Niets gaat verloren.
Maar hoe volledig benutten wij als Herenboeren eigenlijk onze varkens? Met wat gehakt weet iedereen wel raad, maar wat doe je met “gekke” dingen zoals poten of organen? En wat doe je met restjes? Mijn man en ik hebben zelf wel eens een varkenstong verwerkt in erwtensoep (een aanrader). Botten hebben we wel eens verwerkt in een bouillon. Maar misschien zijn er veel meer goede ideeën hierover. Wat doe jij? Tips zijn welkom!

Fermentatie

Fermentatie

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Voorbeelden van zulke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.

Omschrijving
Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen.

Meer lezen

Workshop fermenteren leuk en leerzaam

Afgelopen 9 februari verzamelden 25 enthousiaste herenboeren zich bij Zorghoeve ’t Binnenveld in Schijndel voor een workshop fermenteren. Fermentatie specialist Christian Weij van website én boek Verrot Lekker vertelde bevlogen en deskundig over zijn persoonlijke ervaringen met het fermenteren van de meest uiteenlopende producten. Producten die wij als herenboer regelmatig en soms in overvloed geleverd krijgen.

De avond begon met koffie en thee, waarna iedereen plaatsnam aan tafels waar voor ieder een snijplank, mes en kom klaar lagen. Het was namelijk de bedoeling dat we zelf aan de slag gingen.

 

 

 

Christian vertelde uitgebreid over de verschillende manieren van fermenteren, waar je op moet letten, wat je wel moet doen en wat niet. Daarna mochten de deelnemers zelf aan de gang. Voor iedereen was er spitskool, witte kool, wortel, uien, pastinaak, biet beschikbaar. Om verschillende smaken uit te kunnen proberen had Christian een hoeveelheid kruiden mee gebracht die niet zou misstaan in een restaurant. Je kunt bij fermenteren dus je eigen draai geven aan het product.

Meer lezen

Workshop fermenteren

Workshop fermenteren

De Herenkeuken organiseert een workshop fermenteren. De workshop zal verzorgd worden door Christian Weij van VerrotLekker (www.verrotlekker.nl) . In een workshop van 3 uur zullen we 4 groenten fermentaties starten en geeft Christian veel achtergrond informatie over fermenteren, de historie en de voordelen, ook voor de gezondheid. En we krijgen verschillende dingen te proeven!

De kosten voor deze workshop bedragen 55 euro per persoon. Dit is inclusief alle potten, kruiden en het gebruik van materialen tijdens de workshop. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om het boek van Christian met 5 euro korting aan te schaffen. De kosten voor het boek zijn dan 17,50 euro.

Om deel te nemen aan deze workshop klik je op de groene ‘RSVP now!’ button. Vul het aantal deelnemers in dat je wilt inschrijven en vul je naam en mailadres in. Op dit mailadres krijg je een betaalverzoek toegestuurd.

LET OP: er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de workshop. Inschrijving is pas definitief na ontvangst van het totale bedrag!

We kijken uit naar een gezellige en leerzame workshop, hopelijk tot 9 februari!

De hapjes van de nieuwjaarsreceptie

Volgens mij kunnen we met z’n allen terugkijken op een geslaagde nieuwjaarsreceptie! Goed gezelschap, warm gehouden worden door gezellige vuurtjes, warme chocolamelk of gluhwein en af en toe een lekker hapje: wat wil een mens nog meer?
We hebben van verschillende mensen de vraag gekregen of de recepten voor de hapjes gedeeld konden worden via deze pagina. Dat kan (met dank aan Ivan en Jan)! Ze zijn hier te vinden:

https://herenkeuken.nl/recipe/tramezzini-kip-met-kappertjes-en-knoflookmayonaise/

https://herenkeuken.nl/recipe/tramezzini-kip-met-kappertjes-en-knoflookmayonaise/

https://herenkeuken.nl/recipe/crostini-tomaat-en-basilicum/

https://herenkeuken.nl/recipe/crostini-zoete-erwten-met-ricotta-en-munt/

Tot snel op de boerderij!

Gooi groente niet weg!

Gooi groente niet weg!

Er blijft altijd wel wat over tijdens het koken met groente, zoals de stronk van een broccoli of bloemkool. Of je hebt te veel ingekocht, je had net iets minder champignons nodig dan je dacht. De ogen zijn vaak groter dan de maag.

Het is heel gemakkelijk om de verspilling van groente te voorkomen en tegen te gaan met wat simpele tips:

– Gebruik rauwe groenten zoals wortels, courgette en bloemkool als snack voor tussendoor. Lekker met humus gemaakt van kikkererwten!

– Maak een soep van overgebleven groente zoals pompoen, paprika en tomaten. Gegarandeerd een gevarieerde en gezonde maaltijd samen in één pan.

– Gebruik groente in zijn geheel: maak je een broccolisoep? Gebruik dan de hele broccoli, dus inclusief de stronk. De broccoli is namelijk helemaal niet compleet zonder zijn stronk. Kook ze gewoon mee met de rest van de broccoli in een pan kokend water, je pureert het geheel tot een mooie, dikke, groene en gezonde soep.

– Maak een hartige pannenkoek als lunch met de overgebleven groenten. Lekker met wat geitenkaas erbij of gerookte zalm.

– Kruiden of fruit over? Maak een verse muntthee met takjes munt en een schijfje citroen of sinaasappel erin.

10 Groente bewaartips

In de koelkast – Groente bewaartips

In de koelkast – Groente bewaartips

De koelkast lijkt vaak de juiste en meest logische plek te zijn om groente te bewaren. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en te weten welke groenten wel en niet in de koelkast thuishoren. De gewenste temperatuur in de koelkast is tussen de 3 en 10° C. Boven deze temperatuur gaat de kwaliteit van de groente volledig achteruit.

De volgende groenten horen in de koelkast thuis:

– Andijvie, asperges (gewikkeld in een vochtige doek)

– Bloemkool, broccoli

– Champignons, citroenen*

– Koolsoorten

– Prei

– Schorseneren, spruiten, sla, spinazie

– Witlof, wortelen

*Van citroenen wordt gezegd dat ze het best op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Maar hier volgt de beste bewaartip voor het beste resultaat: bewaar citroenen in een plastic zak in de koelkast. Zo drogen ze minder snel uit en je kunt ze op deze manier ongeveer een maand bewaren.

10 Groente bewaartips