Verslag workshop fermenteren

Op 8 november organiseerde de Herenkeuken weer een workshop Fermentatie. Herenboer Toine van der Weerden was, samen met zijn vrouw Monic, de enthousiaste gastheer. Locatie: hun eigen Kunstcafé Coupé tegenover station Boxtel. 

Voorzien van koffie, thee of fris kregen de cursisten in het kort te horen wat fermenteren is; een oude methode om voedsel langer te bewaren èn om een lekkere smaak toe te voegen.  Door de toevoeging van een bepaalde hoeveelheid zout wordt vocht onttrokken. Dit heeft tot gevolg dat alleen de melkzuurbacterie kan overleven. Een gecontroleerd rottingsproces vindt plaats met als resultaat…Verrot Lekker Eten

Na wat uitleg volgde een kleine proeverij. Twee soorten zuurkool, atjar en rode kool met een stukje zuurdesembrood; allen bereid door middel van fermentatie. Hierna konden de herenboeren zelf aan de gang met savooiekool, spitskool, rode en groene kool. Dezen werden klein gesneden, gewogen, gezout en gekruid. Vervolgens werden de mengsels gekneed en gekneusd om het proces van vochtonttrekking op gang te brengen. En als laatste stap; het vullen van de weckpotten, mèt ruimte voor opborrelend vocht en ontsnappend gas. In het knusse café ontstond al snel een drukke boel. Herenboeren met een volle pan op weg naar de weegschaal, of zonder pan op weg naar de bar.

Een erg gezellige en interessante avond.

En nu? Op mijn keukentafel staan 2 mooi gevulde weckpotten met een laagje water op de groente. Zo nu en dan ontsnapt er een luchtbelletje. Wat gebeurt daar? Verloopt de fermentatie volgens plan? Over 2 dagen (na een week) mogen de potten open. Op aanraden van Toine zal ik dan vooral vertrouwen op mijn neus. En proeven natuurlijk; is de kool zuur genoeg naar mijn smaak? Dat gaat deze in de pan of in de koelkast. Wil ik nog zuurder, dan wacht ik nog een week. Of twee. Spannend!

Eén gedachte over “Verslag workshop fermenteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.