Chinese Kool (melts in your mouth)

Chinese Kool (melts in your mouth)

Wilhelmus Johannes (Hans) Agelink
Steekwoorden: Chinese kool, Savooie kool, veganistisch, vegetarisch, groente, koolhydraatarm, bijgerecht, hoofdgerecht, warm, opwarmend, vullend, verzadigend, herfst, winter.
Nog geen ratings
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht of bijgerecht.
Keuken Californisch
Porties 3 personen per halve kool

Ingrediënten
  

  • Halve Chinese Kool in kwarten langs het hart gesneden
  • 0.5 Knoflook
  • 3 teentjes of meten met je hart Rode ui
  • 1 Klein blikje tomatenpuree of een halve grote zoals die van de lidl
  • 1 Eventueel: flinke scheut vocht uit een pot augurken – mits dit zure augurken zijn en al open in de koelkast staan.

Specerijen

  • Gerookt paprika poeder
  • Komijn
  • Chilivlokjes
  • Bouillonblokje
  • Kurkuma klein beetje

Instructies
 

  • Koolparten in een koekenpan of hapjespan met olijfolie (spetterde bij mij enorm, ik had een bord op de kool om het te verzwaren en daarna snel de deksel erop)
  • Goed bruin laten worden op hoog vuur (karameliseren), halverwege omdraaien, ik heb het in 2 à 3 etappes gedaan (met de pan van het vuur tijdens het draaien en wisselen om het spetteren te beperken.)
  • Kool uit de pan (eventueel in de ovenschaal waar je ze later in doet.)
  • Intussen de ui fijn snijden en knoflook door de pers doen (of snijden), specerijen klaarzetten en blikje tomatenpuree open maken.
  • In het overgebleven vocht en beetje olie van de kool de ui en knoflook fruiten (doe er gerust meer olie bij als dat nodig is hoor), daarna de smaakmakers (gerookte paprika, komijn, chili, bouillonblokje, kurkuma) even meebakken en dan de tomatenpuree erbij. Even bakken en dan dit geheel afblussen met water en eventueel scheut augurkenzuur (sap)

Nu heb je twee opties:

  • A) als je een hapjespan hebt gebruikt de kool hierin leggen bij de saus;
  • B) als je een ovenschaal hebt klaarstaan de saus over de koolparten heen gieten;
  • Daarna de kool de oven in! het liefst op een stand met wat grill- of broilactie om de bovenste stukjes kool wat kleur te geven of zelfs lekker te blakeren.
  • Afhankelijk van de grill/broil kunsten van jouw oven 5-30 minuten laten pruttelen, kun je vast beter inschatten dan ik:)

Gaat heerlijk bij:

  • ● witte kaas zoals feta, hutenkäse, haloumi, geitenkaas of creme fraiche
  • ● een bereiding van aardappel die jij het lekkerst vindt (uit de oven, gekookt met
  • charmoula of chimichurri, aardappelkroketjes, eigenlijk is aardappel altijd lekker)
  • ● een ander gerecht met verse kruiden

Notities

Door Roos Vermaas gevonden op internet:https://californiagrown.org/recipes/a-napa-cabbage-recipe-that-will-melt-in-your-mouth/ )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept