Oma’s rode kool met appeltjes

Mijn oma’s rode kool was altijd een van mijn favorieten en het is dus extra leuk om het recept nu te kunnen maken met rode kool van ‘ons’ land.

Rode kool met appeltjes

Oma's rode kool met appeltjes

Deze rode kool is door de appeltjes en suiker zacht en zoet van smaak.
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 6 uur 10 minuten

Ingrediënten
  

 • 1 kilo rode kool
 • 1 pond goudreinetten of andere zure appel
 • 2 stuks laurierblad
 • 4 stuks kruidnagel
 • 1 stokje kaneel
 • beetje zout en peper naar persoonlijke smaak
 • beetje suiker naar persoonlijke smaak
 • 1 handje witte rijst
 • 1 scheutje witte wijn azijn

Instructies
 

 • Snij de rode kool in dunne reepjes, ongeveer zo breed als tagliatelli, was de gesneden kool en doe de kool met aanhangend water in een grote pan, beetje zout en peper erbij en voeg de laurierbladeren en kruidnagels, kaneelstokje en eventueel heel klein beetje extra water toe. Ook een scheutje witte wijnazijn erbij sprenkelen zodat de kleur mooi blijft. De geschilde appels in blokjes erbij, handje rijst om het vocht op te nemen en dan heel langzaam gaar laten pruttelen.
 • Kijk zo nu en dan of de rode kool niet droogkookt, als dat zo is gewoon beetje water toevoegen, ook even beetje omscheppen zodat de specerijen er lekker doorheen trekken. De kool moet pruttelen tot de slierten beetzacht zijn, niet te lang koken want dan is het te papperig.
 • Als de kool zacht is de suiker toevoegen, de rode kool moet een beetje zoetig zijn, Niet te veel suiker in een keer toevoegen, want hij wordt snel te zoet. Laurierbladeren en kaneelstokje eruit halen en de 4 kruidnagels ook als je dat lukt, anders even een waarschuwing aan de eters dat degene met de kruidnagel niet de afwas hoeft te doen....gegarandeert motivatie om goed te zoeken!
 • Heb je restje over dan kun je dat prima invriezen. Denk er dan wel aan dat je hem maar kort opwarmt, anders wordt de kool te papperig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept