Kerstrecept: rosbief met gebakken groentes en rode wijn saus

 

Als je rundvlees besteld, zit daar ook rosbief bij. Een mooi stukje vlees, dat vraagt om een mooi gerecht.

Ik ga de rosbief garen in de oven. Als je dat langzaam doet, dan gaart de binnenkant van de rosbief heel mooi egaal. En je hebt dan mooi de tijd om de rest te bereiden.

 

Naast de rosbief ga ik gebruiken wat er momenteel van het land komt: aardappel, wortel, prei, spruiten. Wat we nog niet hebben gekregen maar er wel goed bij past: knolselderie. En daarbij een rode wijn saus, waarvan ik het recept op internet heb gevonden (recept van Rudolf: https://www.24kitchen.nl/recepten/hertenbiefstuk-met-wildsaus)

 

Oh ja, voor een goed resultaat heb je wel een kernthermometer (oventhermometer) nodig, waarmee je kunt zien wat de temperatuur van het vlees binnenin is. Kost iets van 20 euro bij bv Xenos, Blokker of bol.com.

Kerstrecept: rosbief met gebakken groente en rode wijn saus

Dit gerecht kan zeker met kerst gegeten worden: Limousin rosbief, met herenboeren groentes
3.60 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Hollands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 rosbief (bv 400 gram)
 • 3 aardappelen
 • 2-3 wortels
 • 1 prei
 • 1 stronk spruiten
 • 1/3 knolselderie
 • zout grof
 • tijm
 • rozemarijn
 • olijfolie
 • 1/4 - 1/2 liter rose wijn saus vlgs recept en ingredienten op https://www.24kitchen.nl/recepten/hertenbiefstuk-met-wildsaus

Instructies
 

 • Maak de rode wijn saus volgens de instructie in de link. Dit kan al van te voren gebeuren, zelfs de dag ervoor als je wilt.
 • Verwarm de oven voor op 100 graden. Dat lijkt niet veel, maar we gaan langzaam garen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller (en on-egaler) gaar.
 • Zorg ervoor dat de rosbief op kamer temperatuur is. Dep hem droog en wrijf hem in met wat zout en verkuimelde tijm en rozemarijn.
 • Braad hem kort aan en druk de kernthermometer tot in het midden van het vlees. Leg de rosbief op een rooster in de oven en plaats daaronder een braadslee om het lekvocht op te vangen. We gaan naar een kerntemperatuur van 51-54 graden, dat is rosé. Wil je wat roder vlees, houd dan 50 graden aan. Mijn rosbief was 430 gram, en mijn oven had er ca 45 minuten voor nodig om de kerntemperatuur naar 52 graden te brengen. Natuurlijk is iedere oven anders, maar dan heb je een idee.
 • De rode wijn saus langzaam opwarmen, anders brandt deze aan.
 • De groente inclusief aardappelen schoonmaken in stukken snijden. De wortel in niet al te grote stukken, anders zijn ze niet samen met de ander groentes gaar. Dan met olijfolie, grof zout, tijm en rozemarijn kruiden. Ik doe door alle stukken groente samen met de olijfolie en kruiden in een lege broodzak te doen en dat goed door elkaar te husselen. De broodzak kan daarna weg.
 • Alle groentes in een hapjes- of koekenpan bakken. Regelmatig keren. Omdat ik een tweede oven heb, heb ik alles in een bakplaat met ovenpapier gebakken op 200 graden. Als de groentes eerder gaar zijn dan de rosbief, het vuur temperen of de oven op 50 graden zetten. Warm houden dus.
 • Mocht de rosbief eerder klaar zijn dan de groentes, dan kun je temperatuur van de oven op 50 graden zetten. De rosbief gaart dan niet meer verder, terwijl de groentes gaar kunnen worden.
 • Als de rosbief en groentes allebei gaar zijn, dan kun je de rosbief in plakken van bv een halve centimeter snijden. Haal eerst de kernthermometer eruit (pas op, die is heet!). Snij vervolgens de rosbief haaks op de draad en met een scherp mes, dat snijdt het makkelijkst en je laat de structuur van het vlees intact.
 • Serveer op voorverwarmde borden. Bv 2 plakken rosbief, de groentes en de rode wijn saus ernaast.

Notities

Ik was al begonnen met eten toen ik me realiseerde dat ik nog een foto moest maken. Vandaar het "gebruikte" bord 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept