Tomatensaus

Tomatensaus

Voor het eerst eigen tomaten van het land (tunnelkas) en dan gelijk ook twintig. Tijd voor een tomatensaus om te gebruiken in pasta, curry, ...
Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Porties 1 liter

Ingrediënten
  

  • 20 stuks tomaten
  • 2 eetlepels suiker

Instructies
 

  • Verwijder het vel van de tomaten. Kerf de tomaten kruislings in met een scherp mes. Gooi in een pannetje kokend water voor 10-15 seconden (totdat het tomatenvelletje omkrult bij het gemaakte kruisje). Pel het tomatenvel eraf.
  • Snij eventuele harde (witte) stukken uit de tomaten. Behoud zoveel mogelijk zaden en zaadlijsten, die bevatten de meeste smaak. Snijd in stukken en doe in een (snel)kookpan. Maak een saus met behulp van de blender.
  • Onze tomaten zijn minder rijp en wat zuurder dan zontomaten uit Italie of turkije, voeg daarom 2-3 eetlepels suiker toe. Sluit de snelkookpan en laat op druk komen. Er mag een klein beetje waterdamp ontsnappen. Laat 3 uur koken, laat de pan volledig afkoelen, geen druk van de pan halen m.b.v. het veiligheidventiel. De saus moet ingedikt zijn en smaak hebben ontwikkeld. Je kun ook een gewone pan gebruiken maar dat duurt langer (ongeveer 8 uur).
  • Giet de saus in een weckpot om te bewaren en later te gebruiken.

Notities

Nog verder inkoken (zonder te verbranden!) van de tomatensaus geeft ketchup met een zeer intensieve umami smaak, bijvoorbeeld als ultieme hamburgersaus.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept