Bladgroenten zoals sla, kool en rucola zijn relatief minder goed houdbaar dan andere groenten. Vaak verleppen deze groenten als ze na de oogst vocht beginnen te verliezen. Het is dus zaak om het vochtverlies te beperken. Dit doe je door de groenten in een vochtige koude omgeving te leggen, zo blijven ze ongeveer een week goed:
- Laat de groenten zoveel mogelijk intact, niet de bladen los snijden.
- Het groentenvershoudvak van moderne koelkasten heeft een voor vochtige omgeving dan de rest van de koelkast
- Was de groenten en laat een beetje uitlekken en leg het in een afsluitbaar bak in de koelkast
- Doe wat water in een plastic zak en schud de zak uit. Doe de groenten erin en knoop luchtdicht vast. Leg koel weg (b.v. kelder).
- Leg een krop sla op een bord water en zet koel weg.
- Wikkel de groenten in een vochtige theedoek
Groenten invriezen:
- Groente op maat snijden
- Blancheren (2-3 koken en daarna onder koud water spoelen om process te stoppen)
- Na afkoelen in driepvries zakjes stoppen en invriezen