
Appelazijn
Een recept/bewaartip van Joke van der Sanden om te maken van valappels.
Ingrediƫnten
- appels
Instructies
- Neem een grote schaal of vaas.
- Reinig deze goed, bijvoorbeeld met baking soda. Naspoelen met gekookt water.
- Was de appels en snijd ze in achten. Schillen hoeft niet.
- Vul de schaal of vaas met de appelstukjes en giet er (gekookt, afgekoeld) water op tot 1 cm onder de rand.
- Leg hierop twee schoteltjes of ontbijtbordjes.
- Dek de schaal of vaas af met kaasdoek (of een dunne oude theedoek) en zet het geheel vast met een elastiek rondom.
- Zet het geheel weg (mag op een warme plaats).
- De appels drijven in eerste instantie bovenin en er ontstaan luchtbelletjes.
- Na 9 tot 10 dagen zie je de appels opeens onderin zitten.
- Pak een grote vergiet, leg onderin het kaasdoek of de theedoek en plaats er een andere schaal of fles onder.
- Giet de inhoud van de schaal of vaas er over het doek en knijp of pers de appels uit.
- Wat je opvangt is zuivere appelazijn.