Een avond in de kruidentuin

Op 6 juli is een groep herenboeren op bezoek geweest bij Myriam en Geert Hermans van de Winery & Herbs in Schijndel. Hier werd een kruidenworkshop door Myriam verzorgd.

Myriam en Geert hebben 10 jaar geleden 2,5 ha land aan de Boxtelseweg gekocht. Op de goede leemachtige grond werd mais verbouwd. Sinds 8 jaar wonen ze op het erf en zijn samen met vrijwilligers, stagiaires van HAS en Helicon bezig een kruidentuin, groentetuin en wijngaard aan te leggen. Er groeien nu al meer dan 500 plantensoorten, die verwerkt worden tot zeer verschillende producten.  Onder andere wijn, thee, crème, zalf, kruidenolie kruidenazijn, jam, chutney. Geert is de wijnmaker en Myriam is vooral met kruiden en “wilde planten”. Vooral vanwege culinaire, cosmetische of geneeskrachtige werking. Ze willen met hun tuin aan de mensen laten zien, hoe de planten eruitzien, hoe ze groeien en vooral ook hoe ze smaken. Vanaf volgende week komt er een mini-camping op de plaats van het pompoenenveld. De pompoenen worden niet meer gekweekt omdat in de hele straat al veel pompoenen worden aangeboden.

We werden ontvangen buiten op een terras in de schaduw. We kregen thee gemaakt van verse citroen verbena die direct naast de zittafel stond te groeien.

Koud water met citroen en munt leste de dorst bij de warmte.

Zo aangesterkt leidde Myriam ons door de fantastische kruidentuin langs een overvloed aan bloeiende kruiden,

een pondje met waterlelies, een tuin met reusachtige bessenstruiken en de wijngaard. De wijngaard is aangelegd in de vorm van het labyrint van de kathedraal van Chartres. Tijdens de wandeling hoorden we bij elk struikje een ander verhaal.

Bijvoorbeeld over het kaasjeskruid. De naam kaas is afgeleid van de vruchtvorm, die iets van een Goudse kaas weg heeft.

De plant bevat onder meer etherische olies, anthocyanen en vitaminen en heeft een lange geschiedenis als geneeskruid.

We kregen kostbare tips erbij. Een tip was dat je niet in de stress hoeft te schieten als een koriander-plantje alweer zo snel bloeit en de bladeren onsmakelijk en taai worden. Je kan ook de zaadjes net zo goed in de salade of de stoofschotel doen.

We mochten de bladeren van de Oost-Indische kers snoepen, die niet alleen in de salade aantrekkelijk zijn, maar ook de werking van een natuurlijk antibioticum hebben. We vergeleken de geur van de bladeren van verschillende soorten dropplanten. We proefden van de Hisobplant. De Hisobplant is een ‘vergeten’ Italiaans kruid omdat de bittere smaak niet meer in ons zo zoete tijd past.

We bleven staan bij een andere mooie plant. Die heeft geen enkele cosmetische of geneeskrachtige nut en is ook niet aan te raden in de salade. Ze is aangeplant voor de boeketten bij de aanstaande bruiloft van de dochter.

We kwamen langs een wilgenbosje waar meditaties plaatsvinden. Dit gebeurt ter voorbereiding van de tocht door het wijngaard labyrint. We werden snel weer uit de trance gehaald, niet door een verfrissende muntgeur of een verwekkend ligbad in rozemarijn, maar door het woord ‘natte-noten-likeur’. Voor het maken ervan worden walnoten geoogst in de midzomernacht. De noten moeten zo zacht zijn dat je met een breinaald er doorheen komt. De noten worden drie maanden in de schil in wodka gelegd.

Gelukkig was het nog te vroeg om de likeur te proeven, omdat we nog wilden luisteren naar de PowerPointpresentatie die binnen plaatsvond.

In plaats ervan kregen we gekoelde Josta bessen, een heerlijke verfrissing.

De presentatie ging over alle kruiden, bessen en “wilde planten”, die we al in de tuin hadden kunnen bewonderen en hun werking en verwerking. We zaten in het huis onder het dak met een heerlijke geur vanuit de kisten en kasten waar de gedroogde kruiden bewaard worden. Met deze kostbare informatie gaan we na de vakantie nog een tabel vullen en op de site plaatsen. We sloten af door op het terras labyrint-wijn en speltbier te proeven.

 

Dank je wel, Myriam en Geert, voor jullie droom, het verrichte werk en deze geweldige avond.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.