Groententimbaal met kaassaus
Een Italiaans gerecht uit de Piemonte.
Ingrediënten
Timbaal
- 70 gram boter
- 100 gram bloem
- 500 gram melk
- 500 gram andijvie of Chinese kool of een andere slinkende groente
- 2 handjes kaas geraspt (Nederlandse kaas of Grana Pardano)
- 6 eieren
- 100 ml slagroom
- zout
- nootmuskaat
Kaassaus
- 300 gram Fontina of een andere kaas die makkelijk smelt
- 1 eetlepel bloem
- 2 eidooiers
- 500 ml melk
Instructies
Timbaal
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Maak eerst een bechamelsaus door 50 gram boter te doen en daar 50 gram bloem bij te doen. Laat dit even garen.
- Giet nu al roerend in kleine beetjes de melk erdoor en blijf steeds roeren zodat er een mooie saus zonder klonten ontstaat.
- Maak de smaak af met zout en nootmuskaat en zet apart.
- Kook de groenten gaar, knijp het vocht eruit en hak fijn. Laat de groenten afkoelen.
- Meng nu de groenten bij de bechamelsaus, samen met de geraspte kaas en 6 geklutste hele eieren.
- Roer de saus glad en breng op smaak met zout.
- Roer de slagroom erdoor, de resterende 20 gram boter en nog 50 gram bloem.
- Vet een ovenschaal in met boter, bestuif met bloem en doe daarna het groentemengsel erin.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Bak de timbaal ongeveer 2 uur au bain marie in de voorverwarmde oven.
Bereiding kaassaus
- Verwijder de korst van de kaas en snijd deze in dobbelsteentjes.
- Doe deze in een pan met een eetlepel bloem, de twee eidooiers en melk.
- Hang de pan in een grotere pan met water tegen de kook aan (au bain marie) en roer tot je een mooie saus hebt.
- Giet de saus als je het gerecht uitserveert over de timbaal.
Notities
In plaats van de andijvie kun je ook een mengsel van groenten van de boerderij gebruiken, bijvoorbeeld Chinese kool of sla.