Biriyani met aardappel en bloemkool

Nu we zoveel aardappels krijgen van het land en we niet altijd een avg-tje (aardappels-vlees-groente) op tafel willen zetten, ben ik eens gaan neuzen in mijn kookmap. Ik een aanpassing gemaakt op mijn chicken biriyani recept. Die ene soepkip die ik tot nu toe heb gescoord via de HB deed me besluiten tot een vegetarische variant. Maar je mist het vlees echt niet, volgens de heren thuis!

Omdat ik helaas de kant en klare biriyani mix van Kumar niet langer bij onze appie krijgen kan, heb ik een manier gevonden om de mix zelf te maken. Dat is iets meer werk maar ook heerlijk.

Serveer dit kruidige gerecht met ijsbergla, voor grote eters misschien nog naan. Heerlijk erbij is raita of, en dat vinden wij eigenlijk nog lekkerder, kant en klare tzaziki saus.

Smakelijk!

Biriyani met aardappel en bloemkool

een kruidige Indiase rijstschotel met aardappel/bloemkool, variant op chicken biriyani.
Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 50 min
Porties 2

Ingrediƫnten
  

  • 50 gr roomboter
  • 250 gr basmati rijst
  • 200 gr aardappelen blokjes van 1 cm
  • 200 gr bloemkool kleine roosjes
  • 50 gr rozijnen
  • 2 stuks sjalotje of ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 50 ml water
  • 100 ml volvette yoghurt magere doet de saus splitsen/ kokosmelk kan ook
  • 30 gr verse koriander grofgehakt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel saffraan
  • 1 stuks kaneelstokje
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 theelepel gember vers geraspt
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/4 theelepel cayenne peper/ paprikapoeder naar persoonlijke voorkeur
  • 2 stuks rode chilipeper zonder zaadjes voor mildere variant
  • 75 gr gezouten cashews grof gehakt

Instructies
 

  • Schil de aardappels en snij ze in dobbelsteentje, kook heel kort in water met wat zout, nog maar net beetgaar en laat dan uitlekken in vergiet.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes en kook ook deze kort met een beetje zout, maar nog net niet beetgaar. Laat de roosjes afkoelen in vergiet zodat ze niet verder garen.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking gaar, met de saffraan en het kaneelstokje. Zodra de rijst gaar is uit laten wasemen en kaneelstokje eruit halen.
  • Fruit de knoflook, ui en rozijnen in een ruime pan in de roomboter (ik gebruik gezoutenboter) en voeg eventueel beetje zout toe. Voeg daarna de garam masala, de gember, de kardemom, de cayennepeper, de rode chilipepers (fijgesneden en ontdaan van zaadjes voor mildere variant) toe, en een beetje water zodat er een papje ontstaat waarin je vervolgens de bloemkool en aardappel rondroert. Laat het geheel een minuut of twee a drie sudderen. Voeg de yoghurt toe, roer het geheel goed door. Verwarm tot de aardappel en bloemkool beetgaar zijn en voeg daarna pas de rijst toe. Roer de rijst door het mengsel heen, bestrooi met de gehakte cashews en de verse grofgehakte koriander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept