Tarte tatin van peer

Van de vrijwilligersavond op 8 februari 2019

Tarte tatin van peer

Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten
  

 • 4 peren
 • 150 g suiker
 • 7 vellen bladerdeeg

Instructies
 

 • Zet een ovenschaal taartvorm (diameter 24 cm) in de oven op 200 graden.
 • Als de ovenschaal goed warm is, doe de suiker dan in een koekenpan en verhit deze zonder deze te roeren. De suiker verandert in bruine karamel, nu er even bij blijven. Door de pan af en toe schuin te houden en rond te draaien wordt alle suiker in karamel omgezet.
 • Haal de (hete!) ovenschaal uit de oven en giet de karamel daarin. Ook nu weer even ronddraaien om de karamel te verdelen over de bodem. Laat de ovenschaal uit de oven.
 • Schil de peren, halveer ze, en haal met een mes de harde kern eruit. Dit gaat met een bolletjessteker overigens veel beter. Snijdt nu plakjes of partjes van de peer, breedte ongeveer een halve cm. Probeer de vorm van de peer daarbij te houden, ze gaan dadelijk in deze vorm in de taartvorm.
 • Leg de in partjes gesneden halve peer met de smalle kant naar het midden van de taartvorm. Doe dit op z'n kop: de taart wordt na het bakken omgedraaid. Nu moet de uitgestoken of uitgesneden zijde naar boven liggen. Zorg dat er aan de buitenrand ongeveer een centimeter over is.
 • Gebruik 5 bladerdeeg lapjes om een rond vel deeg te maken dat rondom 2 cm groter is als de diameter van de taartvorm, deze extra rand wordt straks de rand van de taart. Bewaar de afgesneden randjes, en gebruik deze samen met de 2 extra lapjes bladerdeeg om de bodem van de taart dubbel dik te maken.
 • Leg de ronde bladerdeeg vorm over de peren en stop de 2 cm grotere rand in tussen de peer en de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg, dit voorkomt dat de taart zich opblaast in de oven
 • Zet de taart 25-30 minuten in de oven. Tegen het eind van de tijd zul je de karamel zien borrelen aan de rand van de taart.
 • Haal de taart uit de oven. Leg een bord omgekeerd over de (hete!) ovenschaal. Draai hem in één keer snel om, en probeer de nog vloeibare karamel in de taart te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept