Geïnspireerd door Raymond’s recept elders op deze website van de Herenkeuken, gemaakt met Raapstelen, is dit daarop een variant met Melde. Melde staat volop op de akkers van onze boerderij. Het wordt ook wel aangeduid als een wilde groente of boeren spinazie. Dit recept is met welslagen beproefd op 20 juni ’20 op onze Herenboerderij tijdens de 1e “Caronaproof 5 uur’s Borrel ” naast de keet. Als hartige borrelhapje: Melde Pesto op een toastje! En op veler verzoek zie hier het recept. Zie ook het recept voor melde bitterballen.
Benodigdheden:
- Staafmixer
- Hoge mengbeker
- (Elektrische) hakselaar
Melde Pesto
Geïnspireerd door Raymond’s recept elders op deze website van de Herenkeuken, gemaakt met Raapstelen, is dit daarop een variant met Melde.
Ingrediënten
- 200 gram melde staat overal op de akkers! Pluk de jonge blaadjes, zonder bloemen
- 20 takjes basilicum alleen de blaadjes
- 50 gram walnoten fijngehakt
- 50 gram zonnebloempitten fijngehakt
- 2 eetlepels vlierbloesemsap of evt. een andere licht gezoet vruchtensapje
- 2 eetlepels olijfolie en nog meer olie toevoegen om evt. langer te bewaren
- 2 teentjes knoflook uitpersen
- 2 theelepels sesamzaadjes geroosterd
- 1 snufje Zeezout naar smaak
- 1 snufje peper naar smaak
Instructies
- Walnoten en Zonnebloempitten in elektrische hakselaar fijnmalen. Daarna licht roosteren. Sesamzaadjes apart roosteren.
- Melde goed wassen, fijnsnijden en in slacentrifuge drogen. Fijngesneden en drooggemaakte Melde met elektrische hakselaar in kleine porties pureren.
- Met staafmixer in hoge mengbeker alle ingrediënten gaan mengen tot een smeuïge massa ontstaat. (Bij grotere hoeveelheden is een hoge smalle aspergepan ook bruikbaar).
Notities
- Serveren op een toastje! - Voor langere houdbaarheid eventueel 2- 3 eetlepels olie extra toevoegen zodat pesto “onder olie” komt te staan.