Zuurkool

Zuurkool

5 van 1 stem
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Vegatarisch
Keuken Hollands
Porties 1 kilo

Ingrediƫnten
  

 • 1 kilogram kool witte kool, savooikool, spitskool, chinese kool (of een mengsel)
 • 20 gram zout
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 theelepels jeneverbes optioneel
 • 2 theelepels peperkorrel optioneel
 • 1 theelepel karweizaad optioneel
 • 1 dl wijn droog wit, optioneel

Instructies
 

 • Snij de kool zo fijn mogelijk (je kunt hiervoor ook een mandoline or zuurkoolschaaf gebruiken).
 • Voeg de zout en de kruiden naar smaak toe en laat 10 minuten staan tot de kool vochtig word.
 • Schep de kool in een zuurkool pot en druk goed aan. Leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld een zuurkool steen). De kool moet onder water komen te staan (giet er wat wijn of water bij als dat niet het geval is). Je kunt ook een scheutje karnemelk toevoegen om alvast een lading melkzuurbacterie toe te voegen, maar het is niet perse nodig. Sluit de pot af.
 • Laat de kool enkele dagen op kamertemperatuur fermenteren. Na een paar (3) dagen is de kool al zuur en kun je hem als salade eten (voeg wat wortel, paprika, bleekselderij, augurk etc. toe).
 • Voor echte zuurkool moet je 6 weken door fermenteren. Zet de pot in dat geval na een paar dagen op een koelere plek. Er zal een schimmellaagje op het vocht ontstaan dat je iedere week even moet verwijderen. De schimmel is niet gevaarlijk. Zolang de kool maar onder water staat zal de schimmel de zuurkool ook niet aantasten. De smaak zal steeds intenser worden en de kool steeds donkerder van kleur (afspoelen helpt om de smaak minder intens te maken). Je kunt steeds wat kool uitscheppen, zorg ervoor dat de resterende kool altijd onder water staat. Je kunt de zuurkool ook in de koelkast leggen of invriezen zodra je de smaak OK vind.

Notities

Ik heb mijn zuurkool pot online besteld bij: ww.keukenkeramiek.nl

Zelf zuurkool maken is eenvoudig en een makkelijke manier om grote hoeveelheden kool te verwerken voor later. Voor een snelle zure salade is 3 dagen fermenteren genoeg. Zuurkool kost 6 weken en kan tot een jaar door fermenteren. Met filmpje!

2 gedachten over “Zuurkool

 • 17 juli 2022 om 18:55
  Permalink

  Lekker hygiƫnisch stampen met zon fles met het etiket er nog op,horloge om , ja mensen zo moet het ,hygiene is zo belangrijk met fermenteren, maar goed ook wel eens leuk om te zien hoe het niet moet

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2022 om 10:09
   Permalink

   Leuk idee, ga het zeker eens proberen! Moestuin staat iets te vol met kolen nog op dit moment, dus op deze manier moet ik de winter door gaan komen!

   @Ben, stop jij maar met zuurkool eten, je bent al zuur zat

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept