Bloemkool pizza
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool alleen de roosjes
- 1 ei
- 50 gram geraspte mozzarella
- oregano gedroogd
- tomatensaus
- toppings naar keuze: ham, champignons, mozzarella, ui, verse basilicumblaadjes, leef je uit
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de bloemkoolroosjes in een keukenmachine tot kleine korreltjes. Doe niet teveel roosjes tegelijkertijd in de mixer, want dan wordt alleen de onderste laag meegenomen.
- Doe het ‘meel’ in een magnetronbestendige schaal of bak en zet deze drie minuten op vol vermogen in de magnetron.
- Laat het meel uitdampen en roer af en toe met een vork, zodat het sneller afkoelt en er zoveel mogelijk stoom kan ontsnappen.
- Wring het meel uit in een schone theedoek. Hier komt ongelooflijk veel vocht uit!
- Mix het meel met je handen in een kom met ei, geraspte mozzarella, zout, peper en oregano (of andere kruiden van jouw keuze).
- Verdeel het op een bakplaat met bakpapier en zorg dat de buitenkant iets hoger is dan de binnenkant. Dat zorgt voor een lekkere korst!
- Bak het 20 minuten in de oven. Controleer of de bodem ‘droog’ is. Zo ja, dan kan je aan de slag met de topping.
- Haal de pizza uit de oven (laat deze op de bakplaat liggen) en bestrijk met een tomatensaus.
- Verdeel er ingrediënten over, zoals gerookte ham (rauwe ham kan ook, maar doe dat pas ná het bakken), mozzarella, champignons, groene paprika, een kwart ui, zwarte olijven en/of kleine tomaatjes.
- Zet de pizza terug in de oven en bak nog eens 10 minuten.
- Garneer met verse kruiden, zoals basilicum of rucola, rauwe ham en sprenkel er wat olijf-, knoflook- of chiliolie over.
Notities
TIPS:
- Als je toch bezig bent, maak gelijk twee bodems. Vries de tweede bodem in en gebruik die voor een volgende keer dat je pizza wilt maken. Lekker snel!
- Variant: avocado, feta, knoflookolie en kippendijen
- Hou je stronken en bladeren van de bloemkool over? Gooi ze niet weg, maar snij ze fijn en gebruik ze in de soep of maak er een salade van.