Youvetsi

Youvetsi

Als je eens een andere manier zoekt om rundvlees klaar te maken, dan is deze Griekse stoofschotel een lekker alternatief.
3.90 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 45 minuten
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 g rundvlees
  • 1 ui flinke
  • 1 teen knoflook
  • 400 g pasta korreltjes korrels in rijst vorm, te koop bij AH, Jumbo
  • 1 pak/fles passata 400 - 500 g
  • 1 kopje geraspte kaas om te smelten
  • zout milde olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 laurierblad
  • kaneel

Instructies
 

  • Snipper de ui en knoflookteen. Snijd het rundvlees in blokjes.
  • Bak het rundvlees snel bruin aan in de olijfolie.
  • Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak even mee.
  • Voeg de passata toe en voeg zoveel water toe, dat het vlees bedekt is en kan gaar stoven. Doe het laurier blad erbij, en ook de kaneel, zout en peper. Dit kost 2-3 uur, net zoals bij andere stoofschotels.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verdeel het vlees met ui over 4 ovenschaaltjes. Verdeel de pasta korreltjes over de schaaltjes en roer het vlees door de pastakorreltjes. Je kunt natuurlijk ook één grote ovenschaal gebruiken.
  • Voeg nu het passata kookvocht toe en roer dit door de pasta korrels. In dit vocht worden de korrels gaar gekookt. Bij ons duurt dat ongeveer 25-30 minuten. Voeg niet te veel toe, want anders blijft de youvetsi te papperig als de korrels gaar zijn. De kunst is om precies zoveel vocht toe te voegen, dat je een stevig smeuïge massa overhoudt aan het eind. Dit is wat experimenteren. Blijf tijdens het gaar koken de hoeveelheid vocht in de gaten houden en zorg dat de massa niet gaat uitdrogen, eventueel wat vocht (of desnoods water) toevoegen.
  • Na ongeveer 10-15 minuten de geraspte kaas over de massa strooien, deze kan de komende 15 minuten nog even smelten. Hopelijk hoef je niet meer water toe te voegen en te roeren, en kan de gesmolten kaas een mooi laagje vormen. Je kunt er ook voor kiezen de kaas door de massa te roeren als je dat lekkerder vindt.
  • Pas op, de schaaltjes zijn heet! Lekker met een griekse boerensalade en tsaziki met wat brood. Eet smakelijk!

2 gedachten over “Youvetsi

  • 18 oktober 2021 om 20:41
    Permalink

    Welke diameter en hoogte hebben de ovenschaaltjes?

    Beantwoorden
    • 19 oktober 2021 om 18:32
      Permalink

      13.5 cm binnendiameter 4 cm hoogte

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept