Heerlijke bouillon voor sauzen en soepen. Met filmpje:
https://youtu.be/XSfMWyLVYXw
Bruine runderbouillon
Ingrediƫnten
- 500 gram schenkel
- 650 gram poulet
- 1 mergpijpje
- 1 stengel selderij
- 0,5 winterpeen
- 1 prei
- 1 steranijs
- 1 laurierblad
- 1 takje thijm en/of rozemarijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 liter water
- 1 glas rode wijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Verdeel schenkel, poulet, mergpijpje en groenten over een bakplaat.
- Rooster ze 1 uur lang in de oven.
- Breng vlees en groenten over naar een snelkookpan.
- Blus de bakplaat met de wijn en roer om de restjes eraf te schrapen.
- Giet de wijn in de pan.
- Giet het water in de pan.
- Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe.
- Breng aan de kook en laat 2,5 uur koken op druk 2 (of in een gewone pan 4 uur).
- Giet de inhoud van de pan door een vergiet in een andere pan.
- Laat de bouillon afkoelen.
- Schep het vet eraf.
- De bouillon is nu klaar om gebruikt te worden, maar invriezen is ook een mogelijkheid.
Notities
Je kunt het vlees eventueel hergebruiken in een stoofschotel. Het heeft niet veel smaak meer van zichzelf, dus vooral een flink gekruide (bijvoorbeeld Indische) stoofschotel is hiervoor geschikt.