Chocolade-hazelnoot taart

Chocolade-hazelnoot taart

Een Italiaanse chocoladetaart welke voor de vrijwilligers avond 2019 is gemaakt. In dit recept zitten de eieren van de boerderij. Het recept komt uit Puglia (hak van de laars).
Nog geen ratings
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 4 uur
Gang Dessert
Keuken Italiaans
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 250 gr hazelnoten met vlies
  • 250 gr kristalsuiker
  • 200 gr pure chocolade 70% cacao
  • 6 st eieren gesplitst
  • 2 el hazelnootlikeur bijv. Frangelico
  • 120 gr pure chocolade 70% cacao - gehakt voor de ganache
  • 200 ml slagroom voor de ganache
  • 200 gr boter

Instructies
 

Notities

Verwarm de oven op 180 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de hazelnoten gedurende 10 minuten in de oven. Leg ze op een doek en sla deze dicht. Wrijf in de doek de vliesjes van de noten af.
Verwarm 100 gr suiker in een koekenpan op matig tot laag vuur tot hij gesmolten is (LET OP gesmolten suiker -karamel- is zeer heet). Voeg de hazelnoten toe en roer deze goed door de gekaramelliseerde suiker. Bak de noten nog 5 minuten, terwijl je schut met de pan, tot ze volledig met de gekaramelliseerde suiker zijn bedekt. Leg de noten weer op de bakplaat en laat ze volledig afkoelen. Maal ze grof in de keukenmachine en houd 3 eetlepels apart voor de garnering. Maal de overige noten fijn.
Smelt de chocolade en boter au bain-marie en roer het mengsel door de gemalen hazelnoten. Laat deze 15 minuten afkoelen.
Klop in een grote kom de eidooiers en resterende suiker tot een licht mengsel dat in omvang is verdubbeld. Spatel dit door het afgekoelde chocolade-hazelnootmengsel.
Verhoog de oventemperatuur tot 190 graden C. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het chocolade-hazelnootmengsel. Roer er nu de hazelnootlikeur door. Doe het mengsel in een ronde met bakpapier beklede cakevorm van 20 cm en bak het in 50 minuten. De taart is klaar als een satéprikker die je erin steekt , er schoon uitkomt. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal hem dan voorzichtig uit de vorm en laat hem volledig afkoelen.
Voor de ganache doe je de gehakte chocolade in een kom. Verwarm de slagroom in een steelpannetje op matig tot laag vuur tot tegen de kook. Neem de pan van het vuur en schenk de room over de chocolade. Laat een paar minuten smelten en roer het mengsel dan tot het glanst.
Bestrijk de bovenzijde van de afgekoelde taart met de chocolade ganache en strooi er de hazelnootpraliné over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept