Pastinaakquiche
Quiche met pastinaak, wortel, noten en tijm.
Pastinaak geoogst van onze compostbedden. Het is een grote witte wortel. Zacht van smaak. Een heerlijk recept voor de herfst en winter is deze quiche met pastinaak, wortel, noten en tijm. Laatst al succesvol voorgeproefd door leden die op zondagmiddag 29-8 op de “American -style”-picknick kwamen. Je hebt ‘m zo gemaakt en hij zit vol met groenten, bijna 1 kilo zelfs. De kans is groot dat je punten overhoudt, vries die dan per punt in. Zo heb je altijd iets lekkers in huis als lunch of als gerechtje bij een kom soep.
Deze quiche met pastinaak is ideaal om restjes noten in te verwerken. Ik maakte nu een combinatie van walnoten met een notenmix. Voor de bovenkant kun je evt. ook amandelschaafsel gebruiken of hele walnoten erover. Of kies een eigen variant!
Ingrediënten
- 1 grote ui gesnipperd
- Bakolijfolie
- 400 gr pastinaak in kleine blokjes
- 400 gr winterpeen in kleine blokjes
- 100 gr gemengde noten fijngemalen
- 1 eetlepel volle grove mosterd
- 1 eetlepel tijm fijngehakt
- zout naar smaak
- zwarte peper of vers rood pepertje
- 200 gr kookroom of plant-based Alpro Cooking
- 5 eieren
- 5 blaadjes diepvries bladerdeeg voor quiche/hartige taart
- 4 el paneermeel
- 2 el pecannoten grof gehakt, of amandelschaafsel
Instructies
- 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en vet een ronde quichevorm (diameter van mijn quichevorm is 28 cm) in met bakolijfolie of bakspray.
- 2. Verhit een hapjespan en fruit de ui in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de pastinaak en winterpeen toe en bak 8 minuten op middelhoog vuur. Roer de laatste 2 minuten de noten, mosterd en tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- 3. Klop de kookroom los samen met de eieren en voeg naar smaak een snufje zout en peper toe, of gebruik een vers rood pepertje.
- 4. Leg het taartdeeg in de quichevorm en druk de zijkanten goed aan. Prik gaatjes in het deeg met een vork en strooi een dun laagje paneermeel op de bodem.
- 5. Schep de groenten in de vorm, verdeel gelijkmatig en schenk het crème fraîche-mengsel erover. Strooi als laatste de grof gehakte noten erover.
- 6. Bak circa 35 minuten in de oven tot de bovenkant en rand mooi goudbruin kleuren.
- 7. Garneer desgewenst extra met groene verse kruiden!
- 8. Serveer daarna in punten.