Groenlofschotel met gehakt

Groenlofschotel met gehakt

Loes van Bussel
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediƫnten
  

  • 400 gr aardappelschijfjes voorgekookt of voorgestoomd
  • 500 gr groenlof
  • 500 gr rundergehakt
  • 150 gr belegen gerapte kaas
  • 30 gr boter
  • 300 ml melk
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el bloem
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl scherpe mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • Bosje peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 190-200 graden.
  • Maak de groenlofstronken schoon en snijd de harde onderkant eraf. Snijd de stronk in grove stukken.
  • Snijd de de 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een ruime pan of wok en rul hierin het gehakt in een scheutje (olijf)olie samen met de fijngesneden knoflook.
  • Kruid het gehakt vervolgens met 1 tl. zout, 2 tl. kerriepoeder en een 1/2 tl. nootmuskaat.
  • Voeg als het gehakt bruin is de gesneden groenlof toe samen met wat fijngehakte platte peterselie.
  • Bak al omscheppend nog enkele minuten mee. Zet het vuur uit.
  • Maak ondertussen de kaassaus door een flinke klont boter (ca. 30 gram) op laag vuur te smelten in een (steel)pannetje.
  • Roer hier vervolgens ongeveer 3 el (30 gram) bloem doorheen zodat er een roux ontstaat.
  • Voeg nu in etappes 300 ml melk toe. De saus zal vrij snel binden.
  • Voeg nu 100 gr kaas toe, een snuf nootmuskaat, 1 tl scherpe mosterd en een snuf zout.
  • Roer goed door elkaar tot je een mooie gebonden kaassaus hebt.
  • Neem een ruime ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie.
  • Plaats op de bodem eerst een laag aardappelpartjes.
  • Vervolgens een deel kaassaus en daarover het witlof-gehaktmengsel.
  • Eindig met een volgende laag aardappelschijfjes en tot slot de rest van de kaassaus.
  • Maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Zet het geheel nu 30-40 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi bruin is.
  • Serveren met wat scherpe mosterd.

Notities

bron: smaakmenutie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept