Lichtbruin brood

Lichtbruin brood

Lizet van den Oetelaar
Lichtbruin brood uit ‘Meer Brood uit eigen Oven’
Nog geen ratings

Ingrediënten
  

  • 300 gr tarwebloem
  • 150 gr volkorenmeel
  • 50 gr roggemeel
  • 9 gr zout
  • 335 gr water 20-25C
  • 5 gr droge gist

Instructies
 

  • Zout pas toevoegen als je een bal deeg hebt gevormd. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is in het begin wat plakkerig, maar dat komt tijdens het kneden helemaal goed. Kneed het deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken. Dit duurt met de hand ongeveer 20 minuten of in de standmixer ongeveer 10-15 minuten.
  • 1e rijs:
  • Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Draai de bal om zodat alle kanten van het deeg voorzien zijn van een beetje olie. Dek de kom af met plastic en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft. Deze eerste rijs zal ongeveer 60 minuten duren
  • Vormen:
  • Stort het deeg op een licht ingevette of met bloem bestoven werkvlak en duw de lucht eruit (ontgassen). Bol het deeg losjes op en laat het even 20 minuten rusten.
  • Vorm het deeg naar wens als een vloerbrood, busbrood of rond brood en leg het op een met bakpapier bekleed bakblik.
  • 2e rijs:
  • Dek het deeg wederom af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur voor de 2e keer rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met de vinger erop drukt en de afdruk maar even zichtbaar blijft en langzaam terugveert. Ook de 2e rijs duurt ongeveer 60 minuten.
  • Oven voorverwarmen:
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230C (onder- en bovenwarmte) of 210C (hetelucht).
  • Verwarm een braadslede op de bodem van de oven mee.
  • Bakken:
  • Bestrooi het deeg met roggebloem en snijd het deeg met een scherp mes enkele keren in.
  • Schuif de bakplaat de oven in en giet direct ca 1,5 dl kokend water in de braadslee (pas op voor stoom!) en sluit dan zo snel mogelijk de ovendeur.
  • Bak het brood 30-35 minuten op 200 graden.. Houd het brood in de gaten.
  • Laat het gebakken brood afkoelen op een rooster.

Notities

Broodbakken leer je door het vaak te doen. Je leert iedere keer weer wat bij. Om inspiratie op te doen hieronder wat sites en linkjes.
 
Levine van Doorne
www.uitdekeukenvanlevine.nl
Ook op Youtube staan hele handige filmpjes over brood bakken, kneden, opbollen, rijzen.
 
Koken met Kennis
www.kokenmetkennis.nl
Op Youtube: zo maak je brooddeeg!
 
Robert van Beckhoven
Heeft op Youtube hele handige filmpjes over de technieken staan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept